Azot gazı gıda sektöründe oldukça kullanılan bir gazdır. Gıda paketlerinin sağlıklı bir şekilde raf ömrünü uzatmak ve onları mikroorganizmalardan korumak için ya da üretim esnasında akışkan hammaddeyi korumak için kullanılır. İdeal Makina olarak, gıda endüstrisi dahil Türkiye ve çevre ülkelerde kurduğumuz sistemlerle sektörde liderliğimizi sürdürmekteyiz.
Paketleme – MAP
Kuruyemiş, patates cipsi gibi gıdaların paketlenmesinde raf ömrünü uzatmak için paket içerisinde bir modifiye atmosfer oluşturulur. Bu proseste, oksijen, nem gibi istenmeyen etkenler uzaklaştırılarak paketin içerisi azot gazı ile doldurulur. Sonuçta, ortamda oksidasyon engellenerek ürünlerin tazeliğini uzun süre koruyabilmesi sağlanır. Ayrıca azot gazı, mikroorganizmalar tarafından metabolize ve adsorbe edilemediği için, mikroorganizmaların varlıklarını koruyarak paket içerisinde bir vakum ortamı oluşturmasını da engellemiş olur. Kuruyemiş, cips, şekerleme, kahve, çay, kurutulmuş gıda bu alanda verilecek örneklerdendir.
MAP – Gıda Gazı
Bu uygulamada, azot jeneratöründe üretilen azot gazı ile dışarıdan temin edilen CO2 gazı, istenilen oranlarda karıştırılarak paketlere gönderilir. CO2 gazının bakteriyostatik ve fungustatik özellikleri nedeni ile, paketlerde mikroorganizma gelişimi engellenmektedir. Gıda üzerindeki mikroorganizmaların gelişiminin engellenmesi ile küf ve bakteri etkisi paketlerin içerisinde görülmemektedir. Bu uygulama yufka, ileri işlem piliç-et, süt ve süt ürünleri, mantı, sucuk-salam gibi ürünlerin paketlenmesinde kullanılır.
Yastıklama – Şişeleme ve Dolum
Özellikle zeytinyağı gibi gıda yağlarının, meyve suyu, soğuk çay ve şarap gibi içeceklerin stoklandığı tanklarda yastıklanması, sonrasında şişelenmesi ve dolum proseslerinde azot gazı kullanılır. Azot gazı ile stok tankları, paket ve şişelerde, oksijen uzaklaştırılarak modifiye bir atmosfer oluşturulur. Bu sayede ürünlerin raf ömrü de uzatılır. Ayrıca basınçlı azot gazı ile paketin sönmesi de engellenir.
Üretim
Akışkan hammaddeler transfer edilirken, örneğin sıcak kakao gibi, boru hattında oksijen ile temas edip yanma ya da bozulma olmaması için hatta azot gazı verilir. Bu sayede hammadde kaybı olmaksızın üretim devam eder ve bir yandan da akışkanın transferine itici güç olarak katkıda bulunulur.