Bitkisel yağlar oksijen ile temas ettiği takdirde bozulmaya çok müsait bir yapıya sahiptir. Atmosferik oksijen, yağ asidinin trigliserit moleküllerine hücum etmesi ile birlikte ortaya kimyasal bir reaksiyon çıkmaktadır. Azot gazı uygulamaları sayesinde oksijen ve nem ortamdan uzaklaştırılarak yağın yapısı korunur.
Yastıklama
Azot gazı, depolama tanları içerisinde inert bir atmosfer oluşturarak oksijenin ve nemin uzaklaşmasını sağlar. Ürünler stabil, nemsiz ortamda asit miktarı değişmeden depolanır ve tadında değişiklik meydana gelmez. Yastıklama tanklarına basılan azot gazının basıncı arttırılarak yağın transferine yardımcı olmak mümkündür.
Hat Temizleme
Gıda proseslerinde hijyen ihtiyacı nendeniyle sürekli görülen bu uygulama tipinde ekipman ve boru hatlarını mikrobiyojik kirliliklten ve oksijen artışından(paslanma) korumak için basınçlı azot gazı ile süpürme işlemi yapılır.
Şişe Yıkama ve Kurutma
Şişeleme işlemine başlamadan önce şişelerin temiz olması önemlidir. Yağ doldurulmadan önce şişelerin içine kuru ve temiz azot basılarak şişe içindeki gaz ve tozlar dışarıya atılır. Bu sayede oksitlenme reaksiyonlarının da önüne geçilir. Şişeler doldurulduktan sonra ise üst kısımda kalan boşluğa azot gazı basılır. Saklama ve paketleme aşamalarında oksijenle temasın kesilmesi ve ürünlerin taze kalarak raf önrünü uzatması için bu işlem uygulanmaktadır.