Lastik içerisinde yer alan oksijen gazı yerine tercih edilecek olan nitrojen gazının oldukça çok faydası var. Azot gazı lastik içerisinde normal hava gibi nem oluşturmuyor. Bu sayede lastik içinde ve jantta korozyon meydana gelmiyor. Lastik, nitrojen dolumu esnasında öncelikli olan lastik içerisinde yer alan oksijen gazının tamamen boşaltılması ve ilk olarak nitrojen gazı basılması. Bu işlemin ardından az da olsa lastik içerisinde oksijen kalacaktır. Doldur boşalt işlemi ikinci kez yapıldığında ise lastikler %100 nitrojen gazı ile doldurulmuş oluyor.
Lastikte Uzun Ömür
Lastik içerisinde kullanılan azot gazı uzun ömürlü bir lastik ömrü sağlar. Lastiklere nitrojen gazı eklenince, nem oluşumunun engellenmesi lastiğin içerisinde yer alan çelik kuşakları, çember telleri, jantı ve supapların kullanım ömrünü uzatır.
Yakıt Tasarrufu
Lastikleri nitrojen ile şişirmek lastik ömrünü %30-35 arasında uzatır. Bu gaz yaklaşık olarak %2 oranında yakıt tasarrufu da sağlar. Güvenlik ve uzun süreli lastik kullanımı için nitrojen önemli bir ayrıntıdır.
Azot, su molekülü taşımadığından lastik içinde hiçbir zaman paslanmaya neden olmaz. Kimyasal olarak inert yapıya sahip olduğundan lastikle direkt olarak reaksiyon vermez. Bu sayede lastik iç yapısı korunmuş olur.
Ağır taşıtlarda yapılan lastik aşınma ömürlerinde, hava ile doldurulan lastiklerde oksijen ve su buharının yaptığı negatif etkiler, elektron mikroskobik incelemelerde açıkça görülmektedir. Aynı yol ve yükleme şartlarında 54 kamyon ile yapılan denemelerde azot ile lastikleri doldurulmuş 33 kamyonda, konvensiyonel hava ile doldurulmuş 21 kamyona oranla % 48 daha fazla bir lastik ömrü artışı sağladığı gözlenmiştir.